Bezy

48
Bezy to dozwolona słodkość od pierwszej fazy. Zawsze warto je mieć pod ręką. Prosty przepis z książki dr Dukana.
©
Karolcia
Składniki
(kilkanaście sztuk)
3 białka
6 łyżek stołowych słodziku w proszku odpornego na pieczenie
2 łyżeczki chudego kakao (od 2 fazy)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w pyle nie w granulkach)
Sposób przyrządzenia
Białka należy ubić na bardzo sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać słodzik wymieszany z kakao, a później kawę. Całość ubijać jeszcze ok. 30 sekund.
Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Szprycą lub łyżką nakładać niewielkie keksy piany. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec jakieś 15 - 20 minut.
W fazie ataku i na stopniach 1 i 2 nie dodawać kakao.
Komentarze
Kicha totalna nie polecam.... Dodam że robione zgodnie z przepisem.
Witam, Wszystkich, kiedyś stosowałam dietę Dukana i ładnie schudłam, niestety szybko przybrałam stracone 16 kg. Obecnie jestem na diecie, zrobiłam sobie bezy i to było okropne
Na pewno dodałam za mało słodzika, jak próbowałam na surowo było słodkie ale po upieczeniu było jak styropian bez smaku, na dodatek nie chrzęściły w ustach jak normalne, czy Wam wychodzą smaczne? Co źle zrobiłam? Na oko były śliczne, ale na smak okropne...
Umina zrobilam je w/g Twojego przepisu.Wszystko bylo dobrze dopoki nie zmniejszylam temp w piekarniku po 20 min ....opadly jak flaki ;/
dla mnie rewelacja !!! tylko za słodkie, ale to nie problem ;-)zrobiłam za duże bo zapomniałam że jeszcze urosną, ale ja lubię wilgotne w środku więc jest super. Muszę tylko kupić szprycę do następnego razu, bo wchodzą do mojego repertuaru kuchennego na stałe, zwłaszcza po tatarze :-)Dziękuję za zmodyfikowany przepis
siedzą już w piekarniku, czekam ... :-)
ja również zrobiłam wszystko wg przepisu i wyszły okropne :-/ nie polecam. Może jutro ponownie spróbuję lecz bez kawy bo dałam 1 łyżeczkę "velvet" i dość mocnene wyszły
milus
(dodano: 18-05-2013)
Najlepsze bezy jakie w zyciu jadlam:)))
motm
(dodano: 17-05-2013)
Po dodaniu pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczki skrobii wyszły genialne, śmiem twierdzić, że bez kakao lepsze :-)
umina
(dodano: 03-05-2013)
Po kilku próbach, udało mi się opracować, naprawdę dobry przepis:
4 białka
4 łyżki stołowe słodziku
2 płaskie łyżeczki kakao (opcjonalnie)
1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
aromat waniliowy, kokosowy lub taki jaki lubicie.
Do ubitej na sztywno piany dodać słodzik, ubijać dalej.
Na końcu dodać skrobię, proszek do pieczenie, kakao, cynamon i aromat. krótko ale intensywnie wymieszać mikserem.
Podpiec około 20 minut w temperaturze 130 stopni- termoobieg.
Po tym czasie, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć dalej do pożądanej przez Was kruchości ( każdy ma jakieś własne preferencje). Bez kakao wychodzą równie dobre, a w/g mnie jeszcze lepsze. Zaskoczeniem jest to, że bezy rosną w trakcie pieczenia, ale tylko te bez kakao.
Przy tych proporcjach i składnikach bezy, praktycznie nie różnią się od tych z cukierni.
Smacznego :).
Doti
(dodano: 15-04-2013)
Za mało słodkie. Ale wyszły super za pierwszym razem :)
starsze komentarze: 0 | |