Brownie dukana

42
Oto przepis mojej koleżanki z Francji. W oryginalne zamiast żelatyny był agar-agar, ale z żelatyną też jest przepyszne (choć mniej wyrośnięte)!
©
Aga
Składniki
(8 porcji)
2 średnie jajka
200 g odtłuszczonego, skondensowanego mleka
5 łyżeczek kakao
2 kopiaste łyżeczki skrobi kukurydzianej
4-6 płaskich łyżek słodzika odpornego na pieczenie (w zależności od słodkości jaką się lubi)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącego mleka 0-0,5%
Sposób przyrządzenia
Nastawić piekarnik na 230 stopni.
Oddzielić żółtka od białek.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia, skrobię, słodzik, kakao i żelatynę. Wymieszać na jednolitą masę (pod wpływem proszku do pieczenia zacznie trochę rosnąć). Dodać letnie mleko (ja podgrzewam ok. 20 sekund w mikrofalówce) i wymieszać.
Białka ubić i delikatnie wymieszać z resztą masy.
Wlać do brytfanki o średnicy ok 22 cm. Piec 10 min w temperaturze 230 stopni (baaaaardzo wyrośnie), kolejne 10 minut w temperaturze 160 stopni (zacznie opadać) i jeszcze 10 min w temperaturze 90 stopni.
Najlepiej zrobić je wieczorem i schłodzić do rana w lodówce. Ciasto wychodzi mokre w środku z wysuszoną skórką na wierzchu.
Komentarze
krlnn
(dodano: 20-01-2020)
Przepis jest świetny. Tylko uwaga o słodziku odpornym na pieczenie jest ważna. Ja na swoim nie doczytałam, że nie nadaje się do gotowania i pieczenia i brownie wyszło niesłodkie. Posypałam sobie na wierzchu słodzikiem ale następnym razem użyję takiego który nie traci słodyczy pod wpływem temperatury.
Pycha i jeszcze raz pycha. Zajadam sie codziennie, cudo, że po tym sie nie tyje. Nie dawałam polewy czekoladowej Dukana bo bez tego i tak pycha
Poppy
(dodano: 19-01-2018)
FANTASTYCZNE!! Zrobilam dzisiaj, trochę się martwiłam co z tego wyjdzie bo mam piec na palnik, a nie gazowy. Troszkę za długo trzymałam i nie jest takie mokre w środku, następnym razem skrócę czas pieczenia. Mleko skondensowane zrobiłam też sama, dlatego ta próba to była mocna zagadka - ale przepis jest tak świetny, że brownie wyszło fenomenalne! Koleżanki nie wierzą, że to dietetyczne! Na pewno zrobię jeszcze nie raz w przyszłości. :)
zrobilam - wyszedl pyszny, tylko nie opadł:)
może mogłam go bardziej podpiec, bo w srodku jest jak czekoladowa pianka z ptasiego mleczka.. Ale to w niczym nie przeszkadza. polałam dukanowską czekoladą, ale i bez niech pyszne.
Polecam ten przepis!
Próbowałaś nie dodawać białka? Masa bez niego jest pyszna, ale ciasto już tak dobrze nie smakuje :(
MikaM
(dodano: 02-04-2014)
Czy mleko skondensowane może być mlekiem w proszku? Jeśli nie, to o jakie dokładnie chodzi?
Przepis rewelacyjny , prosty w przygotowaniu . Na wierzch polałam polewą czekoladową oczywiście dukanową .
Można dodać dozwolony na Dukanie ksylitol- od początku diety używam go , bo nie cierpię słodzików.
Aga
(dodano: 22-03-2013)
Ciasto straci swoją słodycz (teoretycznie, bo zauważyłam, że różnie to bywa)
decey
(dodano: 22-03-2013)
A co się stanie jeśli dodam normalny slodzik a nie ten odporny na pieczenie?