Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: anezob69, dnia: 31-05-2013
Buleczki - kajzerki - grahamki
Ulubione 125
Jak zwał tak zwał. Ważne, że mi smakuja jak bułki grahamki. Idealna propozycja dla tych które nie potrafią się obejść bez pieczywka. Ze względu na ilość otrębów maksymalnie 3 szt na dzień.
Nie ma problemu z przechowywaniem. Można wcześniej upiec i przechowywać w lodówce w zamknietym pojemniczku.
© anezob69
Składniki (9 sztuk)
  •  25 dkg chudego twarogu
  •  3 jajka
  •  3 łyżki otrąb pszennych
  •  6 łyżek otrąb owsianych
  •  troszke proszku do pieczenia
  •  przyprawy: vegeta, czosnek granulowany
  • Sposób przyrządzenia

    Twaróg - miksuję robotem z dwoma pałkami do tego-
    3 jajka - i dalej miksuję, później dodaję
    3 bardzo czubate łyżki otrąb pszennych i
    6 łyżek też czubatych otrąb owsianych
    troszkę proszku do pieczenia (około 1/2 małej łyżeczki)
    przyprawy wg uznania; daję dużo czosnku granulowanego i vegetę, chociaż wiem, że soli trzeba unikać

    Daję czubate łyżki dlatego, aby móc formować je w rękach, są wtedy bardziej gęste.

    Przy formowaniu ręce maczam w wodzie, aby się tak bardzo nie kleiło.

    Kiedyś dodawałam trochę mleka ale było za rzadkie, również z drożdżami nie wychodziły takie.

    Można zrobić smakowe bułeczki i dodać np prażoną cebulkę - wyjdą cebulowe

    Dodatkowe zdjęcia
    Komentarze

    Ikona komentarza Osia (dodano: 06-06-2019)
    Pytanie, w jakiej temperaturze i ile mniej więcej czasu potrzebują bułeczki by nie były surowe? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
    Ikona komentarza Dżela (dodano: 13-03-2019)
    Robiłam wychodziły placki dobre ale cienkie. Znalazłam sposób: wszystko mieszam oprócz białek najpierw zróbcie piane i na koniec dodać do całości już wymieszanej. Robimy kuleczki i na blache. Super.
    Ikona komentarza Patrycja00 (dodano: 11-03-2019)
    A mi wyszły twarde placki :(( co zrobić żeby były puszyste i wyrośnięte?
    Ikona komentarza dukanjakub (dodano: 26-02-2019)
    Właśnie je zrobiłem,z tych proporcji wyszło mi 6szt.Są pyszne,bardzo polecam :)
    Ikona komentarza martix (dodano: 26-11-2018)
    Vegety nie znoszę, ale dałam inne przyprawy, raz indyjską raz ziołową i świetnie mi zastępowały pieczywo
    Ikona komentarza zrywkaf (dodano: 28-10-2018)
    Ile czasu w piekarniku i ile stopni?
    Ikona komentarza bluemontana (dodano: 01-07-2018)
    Bułeczki bombowe ;) w sumie przed rozpoczęciem diety nie jadlam dużo pieczywa ale jednak do jajecznicy nie umiem sie bez niego obejść. No i teraz mogę robić burgery które wprost uwielbiam xd plus za kazdym razem można zrobic inny smak bułeczek bawiac się przyprawami i dodatkami????
    Ikona komentarza Poppy (dodano: 30-11-2017)
    Może głupie pytanie, ale czy vegeta nie ma przypadkiem w składzie cukru?
    Czy zamiast vegety można użyć czegoś innego? Jakiegoś zamiennika?
    Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis. :)
    Ikona komentarza Roksana93 (dodano: 12-06-2015)
    Przepyszne bułeczki! Na pewno będę je często piekła ;)
    Ikona komentarza anulka37 (dodano: 06-06-2015)
    witam
    mam pytanie jak ty to robisz ze sa takie okragle i pulchne ?
    moje wychodza plaskie ;(
    starsze komentarze: 0 | 10 | 20 | 30
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.