Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: anezob69, dnia: 31-05-2013
Buleczki - kajzerki - grahamki
Ulubione 141
Jak zwał tak zwał. Ważne, że mi smakuja jak bułki grahamki. Idealna propozycja dla tych które nie potrafią się obejść bez pieczywka. Ze względu na ilość otrębów maksymalnie 3 szt na dzień.
Nie ma problemu z przechowywaniem. Można wcześniej upiec i przechowywać w lodówce w zamknietym pojemniczku.
© anezob69
Składniki (9 sztuk)
  •  25 dkg chudego twarogu
  •  3 jajka
  •  3 łyżki otrąb pszennych
  •  6 łyżek otrąb owsianych
  •  troszke proszku do pieczenia
  •  przyprawy: vegeta, czosnek granulowany
  • Sposób przyrządzenia

    Twaróg - miksuję robotem z dwoma pałkami do tego-
    3 jajka - i dalej miksuję, później dodaję
    3 bardzo czubate łyżki otrąb pszennych i
    6 łyżek też czubatych otrąb owsianych
    troszkę proszku do pieczenia (około 1/2 małej łyżeczki)
    przyprawy wg uznania; daję dużo czosnku granulowanego i vegetę, chociaż wiem, że soli trzeba unikać

    Daję czubate łyżki dlatego, aby móc formować je w rękach, są wtedy bardziej gęste.

    Przy formowaniu ręce maczam w wodzie, aby się tak bardzo nie kleiło.

    Kiedyś dodawałam trochę mleka ale było za rzadkie, również z drożdżami nie wychodziły takie.

    Można zrobić smakowe bułeczki i dodać np prażoną cebulkę - wyjdą cebulowe

    Dodatkowe zdjęcia
    Komentarze

    Ikona komentarza Rosse (dodano: 11-04-2014)
    ile i w jakiej tempteraturze to piec ?
    Ikona komentarza lucynaolszanowska@gmail.com (dodano: 11-11-2013)
    Dlaczego chlebek mozna jeść w fazie I a bułeczki nie
    Ikona komentarza anezob69 (dodano: 09-10-2013)
    Kochane ... aby bułeczki wyszły wyrośnięte musi być ser biały suchy (odcisnąć w ręczniku papierowym) Najzwyklejszy biały twaróg, żadne serki typu wiejski czy grani ..one są wilgotne, Najlepszy sucy do krojenia ser. Jeśli masa jest za mokra i nie formują się bułeczki takie jak na zdjęciu dodać więcej otrebów ale wtedy mniej można zjeść. Moje są dokładnie z porcji opisanej w przepisie
    Ikona komentarza magzim82 (dodano: 09-10-2013)
    Wczoraj je upieklam na 180 stopni okolo 35 min, ale wyszly plaskie, jak zláczylam dwie to wyszla jedna porzádna:) Ciasto bylo dosc mokre, zrobilam wg przepisu, moze to wina serka? Dalam grani..W smaku dobre.
    Ikona komentarza magzim82 (dodano: 07-10-2013)
    No ja dzis sprobuje, po koszmarnej koncowce fazy1 potrzebuje "normalnego" pieczywa, bo w sobote bylam bliska rezygnacji! Nie moge sié doczekac przepisow fazy2!
    Ikona komentarza cotellek (dodano: 23-08-2013)
    Niczym zbawienie,napewno wypróbuje,będzie co brać do szkoły od września :)
    Ikona komentarza anezob69 (dodano: 08-08-2013)
    Mena ...cieszę się, że smakuje. Zawsze jest to jakieś urozmaicenie :)
    Ikona komentarza mena88 (dodano: 08-08-2013)
    fantastyczny przepis! ja zrobiłam podwójną porcję i upiekłam jak chlebek. Wyszedł przepyszny :)
    Ikona komentarza mena88 (dodano: 27-07-2013)
    mniam, apetycznie wyglądają, na pewno spróbuję :)
    mam to szczęście, że ja bez pieczywka spokojnie się obchodzę, ale jako urozmaicenie fajny pomysł :)
    dzięki za radę
    Ikona komentarza anezob69 (dodano: 05-06-2013)
    Monixa... cieszę sie, że Ci smakowały. Fakt aby były ładnie wyrośnięte muszą być bardzo pełne łyżki otrąb (jak pisałam w przepisie). Tu juz wszystko zależy od inwencji twórczej, dajemy płaskie i wychodą jak "pita" albo większe ale wtedy ograniczamy spożycie do 1-2 bułeczek na dobę. Ważne aby ciasto nie było zbyt mokre...a to też zależy od sera. Ja zawsze biorę ten suchy ... a jak za bardzo mokry to go odciskam w papierowym ręczniku
    starsze komentarze: 0 | 10 | 20 | 30 | 40
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.