| Strona główna | Opis diety (fazy) | Tabela produktów dozwolonych wg faz - alfabetycznie

przepisy diety proteinowej doktora Dukana

Bułka dukanowska z mikrofalówki
FAZY:
dodany przez: Aga dnia: 05-01-2011
W trakcie dukanowej diety pieczywa czasami brakuje. Ale i na to jest sposób. Trochę otrębów, białego serka i 5 minut bułeczka gotowa!
SKŁADNIKI (1 porcja – 3-4 kromki)

- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 jajko
- 1 łyżka serka homogenizowanego (0-5%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- przyprawy (wg gustu)

© Aga
REKLAMA
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Całość wymieszać na jednolitą masę. Przelać do małej miseczki i w niej piec w mikrofalówce 800 W przez 4 minuty. W czasie pieczenia masa sama odklei się od brzegów miski i wyrośnie w formie kulki – wystarczy wyjąć. Gdy trochę ostygnie, pokroić w kromki.

Bułeczkę trzeba dobrze doprawić solą i pieprzem bo wyjdzie mdła. Dodatkowo można też przyprawić dowolnymi ziołami – wg uznania i smaku (ja najczęściej dodaję szczyptę bazylii i oregano w proszku).

To czego nie zjem, pakuję w woreczek śniadaniowy i spokojnie wytrzymuje do następnego dnia.


Komentarze

Ikona komentarza leo2370 (dodano: 30-03-2011)
Do tej pory robiłam według podobnego przepisu, tyle, że zamiast serka homo było mleko. Ten przepis bardziej mi odpowiada. Codziennie wieczorem przygotowuję sobie takie bułeczki i mam pyszne kanapki na drugi dzień w pracy!
Pozdrawiam.



Ikona komentarza aasiaa (dodano: 14-06-2011)
Witam wszystkie Dukanki:-)) jestem na diecie drugi raz - niestety - przez swoje zaniedbanie powróciło moje 10 kg... ale teraz się nie dam i dociągnę do końca!!! a przepis wypróbuję zaraz z samego rana, do tej pory go nie znałam...miło mi Was poznać :-))


Ikona komentarza Aga (dodano: 19-06-2011)
Ja też byłam dwa razy na dukanie. Pierwszy raz, gdy schudłam wymarzone 8 kg, w euforii zapomniałam totalnie o proteinowym czwartku i waga szybko wróciła do kilogramów wyjściowych. Teraz jest super - zrzuciłam 10, i waga ani drgnie (tj. średnia jest zawsze ta sama 50,5 kg!). Trzymam więc kciuki!


Ikona komentarza Agniecha (dodano: 02-07-2011)
Witam dietowiczki. Przepis świetny. Szkoda, że tak późno go znalazłam, bo z lenistwa nie chciało mi się nic piec w piekarniku i tym sposobem pieczywa już dawno na oczy nie widziałam :P Przepis na prawdę polecam!


Ikona komentarza Agata (dodano: 07-09-2011)
witam;) ja dopiero zaczsynam diete i chcialam zaptac z czym mozna jesc te buleczki w pierwszej fazie???pozdrawiam i z gory dziekuje


Ikona komentarza suselek1984 (dodano: 29-10-2011)
witam:)ja początku dodawałam mleko,bułka była dobra ale bez rewelacji,teraz zmieniłam mleko na serek homogenizowany i po prostu bułka 100 razy smaczniejsza!!!


Ikona komentarza martusiakr (dodano: 07-01-2012)
Rewelacyjny przepis! mega prosty i mega szybki :)


Ikona komentarza Kiko (dodano: 27-01-2012)
Szybko i smacznie :)


Ikona komentarza makop (dodano: 01-02-2012)
bułeczki przepyszne !!!! i barzdo szybkie .


Ikona komentarza kasiamina (dodano: 22-02-2012)
chcialabym upiec buleczki w piekarniku tylko nie wiem na ilu stopniach i w jakiej temperaturze. prosze o pomoc.


Ikona komentarza Ania (dodano: 23-02-2012)
bułka wyszła całkiem ok - nastawiłam mikrofale na 3,5 min i na 900 w. To jednak nie to samo co białe pieczywko ale czego się nie robi dla utraty kilogramów


Ikona komentarza _mArFiL_ (dodano: 31-03-2012)
Mega genialna bułka :)


Ikona komentarza Mademoiselle (dodano: 18-04-2012)
Przeeeepysznaaa! ;]


Ikona komentarza Mooona77 (dodano: 23-04-2012)
Witam wszystkich!przepis super! mam pytanie ile mozna ich zjesc wydaje mi sie ze 1 dziennie ?Zycze wszystkim wytrwalosci!


Ikona komentarza Laura nowak (dodano: 25-05-2012)
Witam przed chwileczka zrobilam ta bulczke w mikrofali..masakra jest przepyszna !!!!!!!!!!:))))))) juz ja wcinam z drobiowa wendlinka :)))) nie myslalam ze bede mogla takie pyszne pieczywko jesc na diecie dukana..dzieki!!!!!:)))


Ikona komentarza kati00_26 (dodano: 02-06-2012)
Witajcie jestem już w 2 fazie i mam pytanko; czy takie pieczywko można czymś posmarować ?


Ikona komentarza kasia90010 (dodano: 12-06-2012)
ile kalorii ma taka bułeczka?


Ikona komentarza kasia90010 (dodano: 12-06-2012)
Wyszła pyszna. Dodałam dużo przypraw: słodką paprykę, oregano, bazylię, troszkę curry i czosnek granulowany. Palce lizać. :D


Ikona komentarza Aga (dodano: 14-07-2012)
Pieczywo możesz posmarować serkiem homogenizowanym 0%, albo dukanowskim serkiem topionym albo innymi pastami dozwolonymi na dukanie. Ja zazwyczaj smaruję tym co akurat mam w lodówce (najczęściej ma serek homo) i jem z plasterkiem szynki.


Ikona komentarza gabriela (dodano: 07-09-2012)
Jestem w 1 fazie, która przyznam może być trochę monotonna, ale wystarczy zainteresować się i poszukać co można wykombinować z dozwolonych produktów. Przed chwilą zrobiłam bułkę. Wyszła znakomita :)


Ikona komentarza torini (dodano: 24-09-2012)
Witam dziewczynki
Jestem na diecie od prawie miesiąca a dziś po raz pierwszy zrobiłam sobie bułeczkę z tego przepisu - jestem zachwycona bo brakowało mi pieczywa...przesadziłam nieco z oregano i wyszła mi troszkę jakby gorzkawa, ale to i tak wspaniała odmiana od samych jogurtów naturalnych :)



Ikona komentarza Gregu (dodano: 20-10-2012)
Cudo! Cały czas nie mam pojęcia jakim cudem z tej masy robi się bułeczka :P


Ikona komentarza jumek (dodano: 23-10-2012)
Dzisiaj wypróbowałam - coś fantastycznego, bułeczki na diecie :)


Ikona komentarza bebime (dodano: 04-11-2012)
Przepis rewelacyjny;) u mnie z racji kształtu naczynia wychodzi ciabatta, więc dodatkowa odmiana. Do tego biały serek + łosoś i powstaje super szybka przekąska.


Ikona komentarza imsana (dodano: 07-11-2012)
Jeżeli ktoś nie przepada tak jak ja za otrębami proponuję do tego przepisu dodać 2 ząbki czosnku (przeciśniętego). Można też dorzucić szczypiorek (w dni proteinowe- suszony).Bułka przesiąknie zapachem i smakiem. Z wędlina i jajeczkiem komponuje się super.


Ikona komentarza Pleplata (dodano: 07-11-2012)
Można je zamrozić??


Ikona komentarza wonderka (dodano: 20-11-2012)
Jestem w totalnym szoku! nie wierzyłam, że coś wyjdzie z tej brei! jest pyszna!!!!


Ikona komentarza mijami4 (dodano: 12-12-2012)
a otreby maja byc zmielone czy nie???


Ikona komentarza Aga (dodano: 12-12-2012)
Ja nie mielę, wsypuję jak leci ;)


Ikona komentarza kobietawczerni (dodano: 14-12-2012)
bułeczka jest pyszna! polecam gorąco!


Ikona komentarza mijami4 (dodano: 20-12-2012)
ja rowniez polecam:)ale czy serek homogenizowany mozna zastapic jakims innym serkiem light i w jakiej ilosci?


Ikona komentarza ikcia82 (dodano: 01-01-2013)
Witam :) Bułeczka jest pyszna dla stęsknionych za pieczywem - rewelacja. Ja dodałam trochę bazylii i przecieru pomidorowego, jest pyszna - ciekawa w smaku!!


Ikona komentarza asik (dodano: 23-01-2013)
ja robię na zwykłym biały serku (np. turek, maluta) i w większej misce, tak że po „upieczeniu” przecinam na pół i wychodzą mi dwie kromki


Ikona komentarza taszka85t (dodano: 02-02-2013)
pierwszy raz dzis robilam buleczki i efekt sredni.... tzn przesadzilam z sola ale dalo sie zjesc do tego przygotowalam paste jajeczna z szynka drobiowa i korniszonem czarna herbatka na popicie i sniadanko zaliczone



Ikona komentarza Zwola (dodano: 07-02-2013)
Witam
Zrobiłam wg przepisu, tylko moc 750V więc czas 4:30 i... masakra cała woda mi wyparowała, tzn bułka jest sucha jak pieczywo WASA... dlaczego ??? :(



Ikona komentarza mila2209 (dodano: 09-02-2013)
Witam
jestem w 1 fazie,lece robic chlebek,bo tego mi brak w moim jadlospisie,tylko ile mozna go zjesc w ciagu dnia?



Ikona komentarza almerie (dodano: 26-02-2013)
Pierwsze „dukanowskie“pieczywo ,które toleruje w 100%.Super szybki przepis.Gratuluje pomysłu!


Ikona komentarza Ewela183 (dodano: 28-02-2013)
Witam na świetnej stronce z pyszniutkimi przepisami Dukana.Właśnie wchłonęłam tę pyszną bułeczkę,polecam wszystkim początkującym:-)


Ikona komentarza coolka (dodano: 07-03-2013)
Pierwszy raz zrobiłam bułkę wg przepisu i...totalna porażka:( Wyszła sucha i twarda jak kamień. Jeśli chodzi o moją mikrofalę to się nie sprawdza. Ponownie spróbowałam tradycyjnie w piekarniku (180 stopni, ok. 20-30 min), oczywiście trwa to o wiele dłużej ale bułeczka wychodzi 100 razy lepsza. Mięciutka, pachnąca, na drugi dzień równie świeża. Polecam:)


Ikona komentarza magzel (dodano: 08-03-2013)
Bułeczki są świetne,zrobiłam wczoraj wg. przepisu i dzisiaj rano powtórka są świetne.POLECAM!


Ikona komentarza Cynka (dodano: 14-03-2013)
Właśnie przed sekundą zrobiłam bułeczkę. W miseczce nie wyglądała zbyt zachęcająco, lecz jestem pod wrażeniem efektu końcowego. Pyszna, delikatna i wilgotna. Od dziś wchodzi do mojego menu na stałe.
Zamiast proszku do pieczenia użyłam sody kuchennej - 1/4 łyżeczki. Bułka wyrosła pięknie i faktycznie sama odchodzi od brzegów naczynia!
Polecam wszystkim, którzy nie potrafią obejść się bez pieczywa.



Ikona komentarza atena77 (dodano: 15-03-2013)
bułeczki mnie ratują , trudno wytrzymać w pracy bez kanapki,dlatego dzięki za przepis jest świetny


Ikona komentarza ampn (dodano: 10-04-2013)
Witam
A ja z tego całego przejęcia ,dałam całe opakowanie serka Bieluch 3%,i wiecie ,że wyszło pyszne.Dzisiaj zaczynam dietę,więc każdy się uczy na błędach. :)



Ikona komentarza Doti (dodano: 15-04-2013)
Świetny przepis. Ja dodaje różne przyprawy według zachcianki i wszystkie wychodzą super. Zmniejszyłam tylko czas do 2,5 minuty (zależy może od mikrofali). Polecam :)


Ikona komentarza Scathine (dodano: 16-04-2013)
Przepis świetny. Nie przepadam jednak za przygotowaniem potraw w mikrofalówce, więc całość upiekłam w piekarniku (trwało to jakieś 20 minut :) ). Kolejną moją modyfikacją było rozłożenie ciasta do form na muffinki. Ciasto nieco wyrosło, nie wiem jednak jak się zachowa schłodzone (na razie), gdyż pierwszą sztukę spróbowałam jeszcze ciepłą. Niestety, nieco przesolone, ale zjadliwe (następnym razem będę już wiedziała ile soli dodać :) ).


Ikona komentarza Magia (dodano: 18-04-2013)
Po prostu mistrzostwo swiata , uratowala mi sens stosowania diety :-)))


Ikona komentarza aska2tak (dodano: 27-04-2013)
dziewczyny, ile dziennie mogę zjeść takich bułeczek ? Jutro mam zajęcia od 8 do 16tej, nie wiem czy dam rade przeżyć na samym jogurcie. jestem w fazie przemiennej i wypadają mi akurat dni proteinowe ... ?


Ikona komentarza issa53 (dodano: 09-05-2013)
bardzo smaczna buleczka, robie ja codziennie bo jest bardzo sycaca


Ikona komentarza kssica2 (dodano: 28-05-2013)
zrobiłam ja w piekarniku bo niemam mikrofali i masakra wyszla plaski twardy placek hehe


Ikona komentarza madzia_woj (dodano: 11-06-2013)
Dziś wypróbuje ten przepis na bułkę :) zobaczymy co mi z tego wyjdzie :) jestem na początku diety w I fazie - aż ślinka mi leci jak czytam wasze komentarze


Ikona komentarza madzia_woj (dodano: 11-06-2013)
Wyszła pyszna ale nie wiem dlaczego z wierzchu była sucha a na dole mokra. Może nie wymieszałam za dobrze wszystkich składników ze sobą - mam nadzieję że następnym razem będzie OK :)


Ikona komentarza filipo (dodano: 06-07-2013)
siema:)
Mam pytanko czy serek homogenizowany może to być po prostu Danio waniliowy??



Ikona komentarza edvige676 (dodano: 01-09-2013)
Co raz ktoś pyta ile takich bułeczek można zjeść.Tyle ile wyjdzie z podanych składników(2łyzki otrąb owsianych +1 łyżka pszennych )Przepis super. Ja zrobiłam również w wersji słodkiej z cynamonem i kakao odtłuszczone i wyszło super ciastko. Pozdrawiam


Ikona komentarza KMlynarska (dodano: 24-09-2013)
Ale numer, nie moglam uwierzyc, ze tak szybko i latwo robi sie taka buleczke, a tu masz. Super fajna, smaczna, swieza, no i ciepla. Polecam ;-)


Ikona komentarza magzim82 (dodano: 09-10-2013)
Super szybkie I smaczne! Uratowaly mnie w fazie ataku!


Ikona komentarza lucynaolszanowska@gmail.com (dodano: 11-11-2013)
Te same składniki mozna położyć na małej patelni i smażyc jak omlet


Ikona komentarza Agnieszkabu7 (dodano: 28-11-2013)
Spróbowałam, świetna.


Ikona komentarza monika34 (dodano: 02-12-2013)
witam :) zaczynam od dzis dietę doradzcie co mozna jeść w pierwszej fazie ? :)


Ikona komentarza Filipek (dodano: 06-01-2014)
Mi nigdy w kulkę nie rośnie :|


Ikona komentarza happyrainbow (dodano: 10-01-2014)
Mi w kulkę też nie rośnie...
Zwykle przekrajam bułeczkę na pół, na dwie części i smaruję serkiem wiejskim, twarożkiem lub nawet czosnkowym sosikiem! *^* Dziś wypróbowałam dodać do całej mikstury własne dodatki. Ostatecznie we własno ręcznie robionej bułeczce znalazła się cebulka, szczypiorek i odrobinka makrelki. Bardzo sycące... A jem to chyba w przeciągu godziny. 8D



Ikona komentarza Anowi (dodano: 12-03-2014)
Zrobiłam te bułeczki wg przepisu, dokładnie. Po wyjęciu nawet nie przypominały tego które jest na zdjęciu. Sam zapach przyprawiał mnie dosłownie o mdłości, po zrobieniu jednego kęsa myślałam, że zwymiotuje, naprawdę! Nie wiem co jest tego przyczyną jak powyżej są same pozytywy na jego temat. Mi to nie przypadło go gustu.


Ikona komentarza draugai (dodano: 01-04-2014)
Super, naprawdę bardzo szybciutko i smacznie :) wykorzystałam zamiast serku, jogurt 0%, ale cudnie się udało. Dziękuję! :)


Ikona komentarza anitki (dodano: 28-04-2014)
Dziś pierwszy raz robiłam tą bułeczkę, zamiast serka homo dałam łyżkę twarożku i łyżkę jogurtu naturalnego i bułeczka wyszła super, bardzo mi brakowało pieczywa, będzie gościła w moim menu, zwłaszcza, że w ten sposób bezproblemowo zjadam otręby!


Ikona komentarza kosima (dodano: 01-05-2014)
Cześć, ja drugi raz na diecie ;-). Takie bułki już kiedyś robiłam - rzeczywiście są smaczne i urozmaicają sprawę... Wg Dukana (z tego, co pamiętam)w ciągu dnia można zjeść 2-3 łyżki otrębów, więc to 1 bułka. No i jeszcze ważna rzecz - otręby mają być remedium na potencjalne zatwardzenia, więc nie powinny być mielone!!!


Ikona komentarza moniczqaa (dodano: 04-07-2014)
Wyśmienite :) dziękuję za wspaniałą stronę :)


Ikona komentarza Zara_1_ (dodano: 18-07-2014)
Cudne te bułki, zastępują mi pieczywo, a to ze robi się je w kilka minut brudząc tylko jedno naczynie jest genialne :)



Dodaj komentarz

Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

[zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]



Facebook logo

przepisy wg pory dnia

przepisy wg faz diety

przepisy wg produktów

przepisy wg rodzaju

REKLAMA


Osób online: 9

Stań się obywatelem Dukanii i dziel się swoimi, sprawdzonymi przepisami z innymi mieszkańcami królestwa. Dukański, bezpłatny paszport otrzymasz w kilka minut!

Aby stać się obywatelem – zarejestruj się!

Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.
PR © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.
Regulamin | Polityka prywatności | Zaloguj się | stat.4.pl