Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 05-01-2011
Bułka dukanowska z mikrofalówki
Ulubione 191
W trakcie dukanowej diety pieczywa czasami brakuje. Ale i na to jest sposób. Trochę otrębów, białego serka i 5 minut bułeczka gotowa!
© Aga
Składniki (1 porcja – 3-4 kromki)
  •  2 łyżki otrębów owsianych
  •  1 łyżka otrębów pszennych
  •  1 jajko
  •  1 łyżka serka homogenizowanego (0-5%)
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  przyprawy (wg gustu)
  • Sposób przyrządzenia

    Całość wymieszać na jednolitą masę. Przelać do małej miseczki i w niej piec w mikrofalówce 800 W przez 4 minuty. W czasie pieczenia masa sama odklei się od brzegów miski i wyrośnie w formie kulki – wystarczy wyjąć. Gdy trochę ostygnie, pokroić w kromki.

    Bułeczkę trzeba dobrze doprawić solą i pieprzem bo wyjdzie mdła. Dodatkowo można też przyprawić dowolnymi ziołami – wg uznania i smaku (ja najczęściej dodaję szczyptę bazylii i oregano w proszku).

    To czego nie zjem, pakuję w woreczek śniadaniowy i spokojnie wytrzymuje do następnego dnia.

    Komentarze

    Ikona komentarza imsana (dodano: 07-11-2012)
    Jeżeli ktoś nie przepada tak jak ja za otrębami proponuję do tego przepisu dodać 2 ząbki czosnku (przeciśniętego). Można też dorzucić szczypiorek (w dni proteinowe- suszony).Bułka przesiąknie zapachem i smakiem. Z wędlina i jajeczkiem komponuje się super.
    Ikona komentarza bebime (dodano: 04-11-2012)
    Przepis rewelacyjny;) u mnie z racji kształtu naczynia wychodzi ciabatta, więc dodatkowa odmiana. Do tego biały serek + łosoś i powstaje super szybka przekąska.
    Ikona komentarza jumek (dodano: 23-10-2012)
    Dzisiaj wypróbowałam - coś fantastycznego, bułeczki na diecie :)
    Ikona komentarza Gregu (dodano: 20-10-2012)
    Cudo! Cały czas nie mam pojęcia jakim cudem z tej masy robi się bułeczka :P
    Ikona komentarza torini (dodano: 24-09-2012)
    Witam dziewczynki
    Jestem na diecie od prawie miesiąca a dziś po raz pierwszy zrobiłam sobie bułeczkę z tego przepisu - jestem zachwycona bo brakowało mi pieczywa...przesadziłam nieco z oregano i wyszła mi troszkę jakby gorzkawa, ale to i tak wspaniała odmiana od samych jogurtów naturalnych :)
    Ikona komentarza gabriela (dodano: 07-09-2012)
    Jestem w 1 fazie, która przyznam może być trochę monotonna, ale wystarczy zainteresować się i poszukać co można wykombinować z dozwolonych produktów. Przed chwilą zrobiłam bułkę. Wyszła znakomita :)
    Ikona komentarza Aga (dodano: 14-07-2012)
    Pieczywo możesz posmarować serkiem homogenizowanym 0%, albo dukanowskim serkiem topionym albo innymi pastami dozwolonymi na dukanie. Ja zazwyczaj smaruję tym co akurat mam w lodówce (najczęściej ma serek homo) i jem z plasterkiem szynki.
    Ikona komentarza kasia90010 (dodano: 12-06-2012)
    Wyszła pyszna. Dodałam dużo przypraw: słodką paprykę, oregano, bazylię, troszkę curry i czosnek granulowany. Palce lizać. :D
    Ikona komentarza kasia90010 (dodano: 12-06-2012)
    ile kalorii ma taka bułeczka?
    Ikona komentarza kati00_26 (dodano: 02-06-2012)
    Witajcie jestem już w 2 fazie i mam pytanko; czy takie pieczywko można czymś posmarować ?
    starsze komentarze: 0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.