| Strona główna | Opis diety (fazy) | Tabela produktów dozwolonych wg faz - alfabetycznie

przepisy diety proteinowej doktora Dukana

Chleb z pieca
FAZY:
dodany przez: alavana dnia: 04-12-2012
Brak zwykłego chleba jest częstym problemem osób na dukanie. Myślę, że ten przepis jest jakimś rozwiązaniem.
SKŁADNIKI (1 bochenek)

- 1,5 szklanki otrębów owsianych
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 150 g serka homogenizowanego 0-5%
- 3 jajka
- 1 łyżka chudej maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy

© alavana
REKLAMA
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Nastawić piekarnik na 200-220 stopni.

W garnku wymieszać wszystkie suche składniki: otręby (można je lekko zmielić), skrobię, proszek do pieczenia. Następnie dodać serek wymieszany z żółtkami i maślanką. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą (dodałam 1 łyżkę) i pieprzem (dodałam 1/2 łyżeczki) oraz innymi ulubionymi przyprawami (ja dałam naprawdę duży, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę papryki w proszku).

Teraz należy ubić białka na sztywno, dodać do reszty składników i lekko wymieszać.

Formę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej całą masę. Piec ok 1,5 godziny.


Komentarze

Ikona komentarza MonikaF (dodano: 08-01-2013)
Bardzo dobry chlebek :) Lecz zmienilabym troszke przepis i dodala mniej soli i troszke wiecej serka .Moze zalezy to od piekarnika ale ja pieklam swoj chleb przez 50 min i wystarczylo.


Ikona komentarza ededdeddy (dodano: 10-01-2013)
Upiekłam wczoraj i moja córka, która nie jest na diecie „podłączyła” się i zajada razem ze mną. Czy dwie kromki dziennie można zjeść?


Ikona komentarza iwona (dodano: 22-01-2013)
właśnie upiekłam chlebuś i jak dla mnie zdecydowanie mniej soli:)po za tym smaczny.


Ikona komentarza poslaw (dodano: 23-01-2013)
Witam.Czy zamiast maślanki można dodać jogurt O% ?Proszę o szybką odpowiedź.


Ikona komentarza alavana (dodano: 23-01-2013)
Ja robiłam na maślance, ale myślę, że na jogurcie też można. Maślanka jest „mniej kaloryczna” i bardziej bogata w białka (jak dobrze pamiętam)


Ikona komentarza poslaw (dodano: 23-01-2013)
Wielkie dzięki.Jutro będę piekła.A czym zastąpić skrobię kukurydzianą?


Ikona komentarza poslaw (dodano: 23-01-2013)
Zastanawiam sie także czy można dodać ziarna słonecznika czy dyni.A co Ty o tym myślisz? Monika F pisze,że piekła tylko 50 minut a ja nie wiem czy 1,5 godziny to nie za długo.


Ikona komentarza alavana (dodano: 25-01-2013)
Pieczenie zależy od piekarnika, tak jak napisała MonikaF. Ja swój piekę ok. półtorej godz. (jakaś godz. i 15-20 min) ale pewnie można i krócej. Ziarna są zabronione (mają dużo tłuszczu) choć chyba można dodawać te sezamowe (sprawdź w tabeli produktów). Skrobia nie jest niczym do zastąpienia, choć niektóre dziewczyny używają „nielegalnie” mąki kukurydzianej. Pozdrawiam i życzę powodzenia!


Ikona komentarza renifer1 (dodano: 26-01-2013)
a na ile kromek starcza taki chlebek ?


Ikona komentarza monia (dodano: 06-02-2013)
A czy ta konsystencja ma byc taka gęsta? A chlebek wyrasta w piekarniku czy jest taki malutki? Prosze pomuszcie ,bo jestem w trakcie robienia i wydaje mi sie ze cos tej masy za mało i gęsto. Pozdrawiam:-)


Ikona komentarza 232323paulina (dodano: 08-02-2013)
Upiekłam dzisiaj chlebek, bardzo dobry:)


Ikona komentarza 232323paulina (dodano: 08-02-2013)
Ja jem rano 2 kromki wiec wystarcza mi na 5 dni:)


Ikona komentarza arwena (dodano: 15-02-2013)
poradzćie prosze drogie dukanki jak to jest z tą mąką czy skrobią kukurydzianą? gdzie jest różnica i ilie tego można sobie serwować dziennie? Z góry dziekuje za poradę


Ikona komentarza Aga (dodano: 17-02-2013)
mąki kukurydzianej nie powinno się używać wcale, a dozwolone ilości skrobi masz w tabeli produktów. Pozdrawiam!


Ikona komentarza kamilakozak (dodano: 02-03-2013)
Super chlebek tylko miele otreby blenderem lepiej rośnie i dodaje trochę wiecej maslanki ;)


Ikona komentarza Cytrynovaa (dodano: 10-03-2013)
Mam pytanie ; ) Czy można czymś zastąpić tą skrobię kukurydzianą? ; ) Jeżeli nie to trudno będę musiała szukać po sklepach


Ikona komentarza KandK (dodano: 23-03-2013)
Mój chlebek wyszedł przesolony następnym razem po prostu dodam mniej soli


Ikona komentarza Kacha28 (dodano: 10-04-2013)
A jak 2 kromki chlebka dziennie mają się do dziennej porcji otrębów? ile trzeba jeszcze dziennie uzupełnić?


Ikona komentarza Bombel (dodano: 12-04-2013)
Postanowiłem dzisiaj upiec sobie chlebek, ale hmm chyba nie wyszedł tak jak powinien, tzn nie urósł xD Robiłem wszystko wg przepisu , co mogło byc nie tak??:(


Ikona komentarza Doti (dodano: 15-04-2013)
Jedna łyżka soli to za dużo - wyszedł przesolony. Mi urósł minimalnie. Jak na razie mam za sobą tylko jeden chlebek upieczony. A wiadomo praktyka czyni mistrza :)


Ikona komentarza agart (dodano: 17-04-2013)
Skrobię kukurydzianą znalazłam w hipermakecie Auchan.
Pozdrawiam :)



Ikona komentarza Agata20 (dodano: 18-04-2013)
Chlebek pyszny ;)


Ikona komentarza Lily (dodano: 28-04-2013)
Wyszedł mi chyba z połowę niższy niż na zdjęciu, ale to prawdopodobnie dlatego, że mam dość spore keksówki :) i dodałam tylko pół łyżki soli
Bardzo fajny w smaku, oczywiście to nie to samo co chlebek z ziarenkami zrobiony na zakwasie przez mamę, ale jest to świetna alternatywa, szczególnie że bardzo mi chleba brakuje.
Następnym razem dodam trochę suszonych pomidorków :)



Ikona komentarza agniesia (dodano: 27-05-2013)
Co do skrobii jest w kilku sklepach, ale czesto trzeba szukac na dziale z zywnoscia bio :(. Ja znalazlam w realu i tesco :P


Ikona komentarza kssica2 (dodano: 28-05-2013)
bardzo dobry chlebek


Ikona komentarza Kluska (dodano: 10-06-2013)
upieklam dzis - super choc troche przepis zmienilam - dalam 4 jajka rozmiar M i jogurt naturalny 200g zamiast serka. Nastepnym razem sol zmiesze o 3/4 - dla mnie okrutnie slony - ale to pewnie dlatego ze ja zazwyczaj nie sole ;)


Ikona komentarza gosia65 (dodano: 16-07-2013)
Najłatwiej skrobie (mazeina)kupić na allegro bo w mniejszych miejscowościach przeważnie nie ma.


Ikona komentarza kasiase (dodano: 16-08-2013)
upiekłam wczoraj pierwszy raz, coś zrobiłam chyba nie tak bo wyszedł mi bardzo płaski. Jak dla mnie też za słony a lubie sól. Cóż trening czyni mistrza a więc następne będą super. Rewelacyjną alternatywa dla tradycyjnego pieczywa które uwielbiam..;)


Ikona komentarza chudabuhaha (dodano: 26-09-2013)
Chlebek super w smaku ale mi tez wyszedl plaski. Wedlug mnie za duzo soli, ja dodalam troche kminku i byl pyszny.


Ikona komentarza Annamb (dodano: 10-10-2013)
Chlebek jak prawdziwy razowiec. Naprawdę pyszny do wędlin i serka topinego light czy pieczeni rzymskiej według przepisu z dukanii. Zastosowałam też małe zmiany, tj. 200g serka, 4 jajka, 1/2 łyżki soli i 2 łyżki ziaren sezamu i nie miałam maślanki, więc dodałam 1 łyżkę wytrąconej serwatki z wierzchu jogurtu 0%. Jak dla mnie to następnym razem dodam 3/4 łyżki papryki. Piekłam w piecu elektrycznym 210 stopni przez 50 min. i pozostawiłam wewnątrz do ostygnięcia. Ładnie wyrósł i jest leciutko wilgotny w środku. Pycha!!!!!


Ikona komentarza kiniaxxkinia (dodano: 20-11-2013)
mnie wyszedł strasznie suchy,i dałam za dużo ziół.mam nadzieję,że następnym razem będzie lepszy:)


Ikona komentarza bonolka05 (dodano: 21-11-2013)
Witam,zabieram przepis do wykorzystania w fazie II :),dzieki alavana


Ikona komentarza Joanna143 (dodano: 27-11-2013)
skrobię kukurydzianą dostaniecie w każdej Biedronce :)


Ikona komentarza maja22 (dodano: 06-01-2014)
Witam ja dopiero rozpoczynam dietę fajnie by było pogadać z kimś kto już na diecie jest trochę czasu albo dopiero rozpoczyna. Brakuje mi rozmów na temat tej diety, wymiany zdań i po prostu pomocy w niektórych kwestiach


Ikona komentarza kimi34 (dodano: 09-01-2014)
byłam w 2 Biedronkach i była tylko skrobia ziemniaczana, kukurydzianą dostałam w Stokrotce w całkiem przyzwoitej kwocie za opakowanie 500g, „maja22“ zaczełam 2 dni temu diete i chetnie z Tobą porozmawiam, a tak wogóle czy jest tu jakieś ogólne forum? czy można bezpośrednio do kogoś napisać czy tylko pod przepisami?


Ikona komentarza Natka87 (dodano: 11-01-2014)
Boski chleb... Jestem nim zachwycona. Skrobię kukurydzianą udało mi się znaleźć w sklepie Carrefour... Jestem dopiero 4 dzień na diecie, ale czuję się naprawdę super :)


Ikona komentarza Martuska209 (dodano: 13-01-2014)
Chleb wlasnie sie piecze;) Niestety w Szkocji ciezko znalezc chuda maslanke wiec zastapilam jogurtem 0%, mam nadzieje ze cos z niego bedzie;-)


Ikona komentarza Alusia (dodano: 20-02-2014)
W I fazie diety zabroniona jest skrobia kukurydziana


Ikona komentarza Anowi (dodano: 12-04-2014)
Chlebek jest przecudowny w smaku i w wykonaniu. Czas pieczenia faktycznie zależy od piekarnika, mój piekłam 50 minut. I oczywiście urozmaiciłam oryginalny przepis. Z podpowiedzi powyżej zblendowałam otręby pszenne i owsiane, dodałam całą kostkę sera, jogurt, paprykę czerwoną i czosnekkkkkk :) który uwielbiam. Chlebem zajadał się mój wybredny mąż (nie jest na diecie). Dziś też będę go piec, ale dam większe ilości składników ponieważ moja forma do keksu jest duża i poprzednim razem chleb wyszedł bardzo niski. POLECAM!!!


Ikona komentarza Anowi (dodano: 12-04-2014)
Aha, a czy Wam tez papier do pieczenia przylepia sie do upieczonego chlebka tak, że nie sposób go zdjąc? Ja musiałam odkroić obrzeża. Nie na w nim tłuszczu i dlatego tak się dzieje, ale może ma ktoś na to jakiś patent ;-)
Najlepszym sposobem chyba będzie zakup silikonowej formy do pieczenia :-D



Ikona komentarza Anowi (dodano: 08-05-2014)
Nie kupiłam jeszcze silikonowej formy, tylko dałam folię aluminiową, którą po upieczeniu lepiej zdjąć.


Ikona komentarza lenamagda (dodano: 11-06-2014)
Właśnie upiekłam chlebek, rewelacja. Dałam szczyptę soli, a zamiast maślanki łyżkę jogurtu. Jeśli chodzi o przyprawy, dodałam sporo ostrej papryki i dwa duże ząbki czosnku. Chleb jest chrupiący z zewnątrz a w środku miękki. Polecam :)



Dodaj komentarz

Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

[zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]



Facebook logo

przepisy wg pory dnia

przepisy wg faz diety

przepisy wg produktów

przepisy wg rodzaju

REKLAMA


Osób online: 21

Stań się obywatelem Dukanii i dziel się swoimi, sprawdzonymi przepisami z innymi mieszkańcami królestwa. Dukański, bezpłatny paszport otrzymasz w kilka minut!

Aby stać się obywatelem – zarejestruj się!

Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.
PR © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.
Regulamin | Polityka prywatności | Zaloguj się | stat.4.pl