Placek "pita":
Mięso gyros:
Surówka:
Sos czosnkowy:
1. Placek pita:
Wbić do miski jajka i roztrzepać, dodać jogurt, proszek do pieczenia i serek, wymieszać. Następnie dodać otręby i wymieszać. Przyprawić. Ciasto nie może być zbyt gęste (jeśli takie jest dodaj trochę jogurtu naturalnego) ani za rzadkie (wtedy dodaj jeszcze trochę otrębów ;) ). Przygotuj płaski talerz i wylej na niego 3-4 łyżki ciasta i rozprowadź aby powstał cienki placek. Włóż do kuchenki mikrofalowej na około 5-6 min na około 800V. Wyciągnij i jeszcze ciepły złóż na pół (uważaj, żeby się nie połamał). Pozostaw do ostygnięcia. Czynność powtórz aż uzyskasz 4 placki.
2. Sos czosnkowy:
Czosnek wyciśnij lub drobno posiekaj, dodaj do jogurtu i przypraw. Gotowe placki posmaruj cienko tym sosem.
3. Mięso:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw na ostro przyprawą do gyrosa (możesz dodać trochę papryki ostrej) i usmaż na kilku kroplach oliwy. Usmażone mięso ułóż na połowie placka, rozkładając równomiernie na 4 porcje.
4. Surówka:
Kapustę pekińską poszatkuj, dodaj pokrojonego w kostke pomidora i ogórka oraz plasterki ogórka konserwowego. Dodaj przypraw do smaku lub zalej sosem winegret. Możesz dodać łyżkę jogurtu aby wszystkie składniki połączyły się razem. Surówkę połóż na ułożone wcześniej mięso i złóż placek na pół. Całość udekoruj wg uznania ;).
Do tego szklanką coli light i mamy prawdziwy fast food w dietetycznym wydaniu ;) smacznego.