Pulpety
Sos
Szalotkę bardzo drobno pokroić, wymieszać z mięsem, przyprawami i białkiem jajka. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Po wyciągnięciu, uformować niewielkie pulpety.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną łyżeczką oleju. Podlać wodą i mieszać, żeby się nie przypaliły. Gdy pomidory się „rozpuszczą” tworząc jednolitą masę, dodać pokruszoną kostkę rosołową, wyciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Podlewać wodą w razie potrzeby.
Następnie do sosu włożyć klopsy i mieszając od czasu do czasu udusić je.
Na koniec, w osobnej miseczce biały serek rozpuścić w odrobinie wody (żeby konsystencja serka stała się płynna), dodać skrobię, łyżkę pomidorów z patelni i zabielić sos. Podusić jeszcze przez chwilę i doprawić do smaku.