Sałatka tunezyjska jest potrawą warstwową, więc najlepiej zrobić ją w przeźroczystej misce.
Gotujemy jajka na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Tuńczyka odsączamy do miski, ale nie pozbywamy się zalewu, w którym leżakował. Do tuńczyka dodajemy olej parafinowy, musztardę, sok cytrynowy oraz 3 łyżki tuńczykowego zalewu. Gdyby masa wyszła zbyt lepka, dodajemy jeszcze więcej zalewu. Doprawiamy do smaku.
Pomidor, ogórek (obrane ze skórki) oraz paprykę (może być też inny kolor niż żółty) kroimy osobno w kostkę.
Na dno miski kładziemy „podartą” sałatę, następnie skrojonego pomidora, ogórek, paprykę. Na to, wylewamy sos z tuńczykiem, a na sam wierzch kładziemy pokrojone w ćwiartki jajka. Całość posypujemy ostrą papryką.
Sałatkę najlepiej zjeść tego samego dnia, gdyż później wypuszcza wodę i warzywa zaczynają w niej pływają. Zamiast ostrej papryki można użyć słodką (ja przynajmniej tak robię, choć oryginalna sałatka jest na ostro).
Sałatka tunezyjska jest także świetnym daniem Wigilijnym. Polecam!