| Strona główna | Opis diety (fazy) | Tabela produktów diety Dukana: alfabetycznie - wg faz diety

przepisy diety proteinowej doktora Dukana

Tabela produktów diety Dukana: wg faz diety

Jak wiadomo, dieta proteinowa doktora Pierre’a Dukana zakłada konsumpcję tylko określonych produktów. Poniżej przedstawiona jest lista wszystkiego co można, a czego nie powinno się jeść. Nie jest ona zapewne kompletna, ale najważniejsze informacje zostały zawarte.

Lista została opracowana na podstawie książki doktora Dukana Nie potrafię schudnąć oraz licznych francuskojęzycznych stron internetowych i publikacji dogłębnie opisujących Plan Protal.

Domyślnie - to co nie jest dozwolone, jest zabronione!

I - faza ataku | II - proteiny | II - proteiny i warzywa | III - faza utrwalenia | IV - proteinowy czwartek
  I - faza ataku
nazwa produktu
porcja dzienna
tolerowane
agar-agar (jako przyprawa, zamiennik żelatyny)
-
-
anchois (jako przyprawa)
-
-
anyż (przyprawa)
-
-
aromaty (jako przyprawa)
-
-
bazylia (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
bulion wołowy odtłuszczony (jako przyprawa)
-
-
cebula (w fazie A, P i C tylko jako przyprawa - czyli 1/2 średniej cebulki)
-
-
chili (w proszku) (przyprawa)
-
-
chrzan (korzeń) (przyprawa)
-
-
curry (przyprawa)
-
-
cynamon (przyprawa)
-
-
cytryna (jako przyprawa)
-
-
-
-
drożdże (jako przyprawa)
-
-
estragon (przyprawa)
-
-
-
-
goździki (przyprawa)
-
-
-
-
harissa (przyprawa)
-
-
-
-
imbir (przyprawa)
-
-
-
-
jagody goji
2 łyżeczki w PW, 1 łyżeczka inne fazy
-
-
-
-
-
kapary (jako przyprawa)
-
-
kardamon (przyprawa)
-
-
kawa rozpuszczalna (jako przyprawa)
-
-
ketchup dietetyczny (jako przyprawa)
2 łyżeczki
ikona faza I
kminek (przyprawa)
-
-
kolendra (przyprawa)
-
-
koncentrat pomidorowy (jako przyprawa)
1/2 łyżeczki w A, P i C, w innych do woli
-
-
-
koper (jako przyprawa)
-
-
koper włoski (jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
kurkuma (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
limonka (jako przyprawa)
-
-
Makaron konjac (shirataki)
-
-
-
-
mięta (jako przyprawa lub do picia)
-
-
-
-
-
-
musztarda (jako przyprawa)
-
-
nori (wodorosty) (w arkuszach, jako przyprawa)
-
-
ocet (jako przyprawa)
-
-
ogórki konserwowe (w fazach A,P i C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
olej parafinowy (nie wolno podgrzewać bo staje się toksyczny!)
-
ikona faza I
oregano (przyprawa)
-
-
-
-
otręby orkiszowe (zamiennik dla otrębów pszennych)
1 łyżka
-
3 łyżki (w fazie A - tylko 2 łyżki)
-
1 łyżka
-
papryka słodka (jako przyprawa)
-
-
-
-
pieprz biały (przyprawa)
-
-
pietruszka (natka) (w fazach A, P i C tylko jako przyprawa)
-
-
proszek do pieczenia (jako przyprawa)
-
-
protifar (białko w proszku) (jako przyprawa, zamiennik dla skrobi)
maks. 15 doz dziennie (1 doza = 2,5g)
-
-
-
-
-
rozmaryn (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
sardynki (w wodzie)
-
-
-
-
schweppes light (jako przyprawa)
-
-
serek topiony bez tłuszczu
-
-
skórka z cytryny (jako przyprawa)
-
-
skórka z pomarańczy (jako przyprawa)
-
-
nie przekraczać 23 tabletek (na 70 kg masy ciała) dziennie
-
sos sojowy (jako przyprawa)
-
-
sól (jako przyprawa, nienadużywać)
-
ikona faza I
stévia (jako przyprawa)
-
-
nie przejadać się!
-
szafran (przyprawa)
-
-
szalotka (w fazach A, P i C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
szczypiorek (w fazach A, Pi C tylko jako przyprawa)
-
-
nie przejadać się!
-
-
-
tabasco (przyprawa)
-
-
-
-
trawa cytrynowa (jako przyprawa)
-
-
tuńczyk świeży (świeży i w sosie własnym)
-
-
tymianek (przyprawa)
-
-
wanilia (przyprawa - świeża albo w proszku)
-
-
wasabi (jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
ziele angielskie (przyprawa)
-
-
zioła prowansalskie (przyprawa)
-
-
żelatyna (jako przyprawa)
-
-
  II Faza naprzemienna: II - proteiny
nazwa produktu
porcja dzienna
tolerowane
agar-agar (jako przyprawa, zamiennik żelatyny)
-
-
-
-
anchois (jako przyprawa)
-
-
anyż (przyprawa)
-
-
aromaty (jako przyprawa)
-
-
bazylia (przyprawa)
-
-
-
-
1/2 kostki
-
-
-
bulion wołowy odtłuszczony (jako przyprawa)
-
-
1 porcja
ikona faza I
30g
-
cebula (w fazie A, P i C tylko jako przyprawa - czyli 1/2 średniej cebulki)
-
-
chili (w proszku) (przyprawa)
-
-
chrzan (korzeń) (przyprawa)
-
-
curry (przyprawa)
-
-
cynamon (przyprawa)
-
-
cytryna (jako przyprawa)
-
-
-
-
drożdże (jako przyprawa)
-
-
estragon (przyprawa)
-
-
-
-
goździki (przyprawa)
-
-
-
-
harissa (przyprawa)
-
-
-
-
imbir (przyprawa)
-
-
-
-
jagody goji
2 łyżeczki w PW, 1 łyżeczka inne fazy
-
-
-
-
-
kapary (jako przyprawa)
-
-
kardamon (przyprawa)
-
-
karob odtłuszczony (jako przyprawa, zamiennik kakao)
1 łyżeczka
ikona faza I
kawa rozpuszczalna (jako przyprawa)
-
-
ketchup dietetyczny (jako przyprawa)
2 łyżeczki
ikona faza I
kminek (przyprawa)
-
-
kolendra (przyprawa)
-
-
koncentrat pomidorowy (jako przyprawa)
1/2 łyżeczki w A, P i C, w innych do woli
-
-
-
koper (jako przyprawa)
-
-
koper włoski (jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
kurkuma (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
limonka (jako przyprawa)
-
-
Makaron konjac (shirataki)
-
-
20g (1 łyżka + 1 łyżeczka)
ikona faza I
-
-
mięta (jako przyprawa lub do picia)
-
-
-
-
-
-
musztarda (jako przyprawa)
-
-
nori (wodorosty) (w arkuszach, jako przyprawa)
-
-
ocet (jako przyprawa)
-
-
ogórki konserwowe (w fazach A,P i C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
olej parafinowy (nie wolno podgrzewać bo staje się toksyczny!)
-
ikona faza I
olej rzepakowy
1 łyżeczka
ikona faza I
1 łyżeczka
ikona faza I
1 łyżeczka
ikona faza I
oregano (przyprawa)
-
-
-
-
otręby orkiszowe (zamiennik dla otrębów pszennych)
1 łyżka
-
3 łyżki (w fazie A - tylko 2 łyżki)
-
1 łyżka
-
papryka słodka (jako przyprawa)
-
-
-
-
pieprz biały (przyprawa)
-
-
pietruszka (natka) (w fazach A, P i C tylko jako przyprawa)
-
-
proszek do pieczenia (jako przyprawa)
-
-
protifar (białko w proszku) (jako przyprawa, zamiennik dla skrobi)
maks. 15 doz dziennie (1 doza = 2,5g)
-
-
-
-
-
rozmaryn (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
sardynki (w wodzie)
-
-
-
-
schweppes light (jako przyprawa)
-
-
ser żółty odchudzony (7%)
60g
ikona faza I
serek topiony bez tłuszczu
-
-
sezam (ziarna) (jako przyprawa)
-
-
skórka z cytryny (jako przyprawa)
-
-
skórka z pomarańczy (jako przyprawa)
-
-
30g (2 łyżki stołowe)
ikona faza I
nie przekraczać 23 tabletek (na 70 kg masy ciała) dziennie
-
sos sojowy (jako przyprawa)
-
-
2 łyżeczki
ikona faza I
sól (jako przyprawa, nienadużywać)
-
ikona faza I
stévia (jako przyprawa)
-
-
nie przejadać się!
-
szafran (przyprawa)
-
-
szalotka (w fazach A, P i C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
szczypiorek (w fazach A, Pi C tylko jako przyprawa)
-
-
nie przejadać się!
-
-
-
tabasco (przyprawa)
-
-
-
-
trawa cytrynowa (jako przyprawa)
-
-
tuńczyk świeży (świeży i w sosie własnym)
-
-
tymianek (przyprawa)
-
-
wanilia (przyprawa - świeża albo w proszku)
-
-
wasabi (jako przyprawa)
-
-
wino białe wytrawne (jako przyprawa)
6 łyżek (do odparowania)
ikona faza I
wino czerwone wytrwne (jako przyprawa)
6 łyżek (do odparowania)
ikona faza I
-
-
-
-
ziele angielskie (przyprawa)
-
-
żelatyna (jako przyprawa)
-
-
żurawina świeża (jako przyprawa)
-
-
II Faza naprzemienna: II - proteiny i warzywa  
nazwa produktu
porcja dzienna
tolerowane
agar-agar (jako przyprawa, zamiennik żelatyny)
-
-
-
-
anchois (jako przyprawa)
-
-
anyż (przyprawa)
-
-
aromaty (jako przyprawa)
-
-
bazylia (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
1/2 kostki
-
-
-
bulion wołowy odtłuszczony (jako przyprawa)
-
-
1 porcja
ikona faza I
30g
-
cebula (w fazie A, P i C tylko jako przyprawa - czyli 1/2 średniej cebulki)
-
-
chili (w proszku) (przyprawa)
-
-
chrzan (korzeń) (przyprawa)
-
-
-
-
curry (przyprawa)
-
-
cynamon (przyprawa)
-
-
cytryna (jako przyprawa)
-
-
-
-
drożdże (jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
estragon (przyprawa)
-
-
-
-
gazpacho (gotowiec z kartonika lub słoika)
1 szklanka
-
goździki (przyprawa)
-
-
groszek cukrowy (młody w strączkach)
-
-
-
-
harissa (przyprawa)
-
-
-
-
imbir (przyprawa)
-
-
-
-
jagody goji
2 łyżeczki w PW, 1 łyżeczka inne fazy
-
-
-
-
-
-
-
-
-
kapary (jako przyprawa)
-
-
-
-
kardamon (przyprawa)
-
-
karob odtłuszczony (jako przyprawa, zamiennik kakao)
1 łyżeczka
ikona faza I
kawa rozpuszczalna (jako przyprawa)
-
-
ketchup dietetyczny (jako przyprawa)
2 łyżeczki
ikona faza I
kminek (przyprawa)
-
-
kolendra (przyprawa)
-
-
koncentrat pomidorowy (jako przyprawa)
1/2 łyżeczki w A, P i C, w innych do woli
-
-
-
koper (jako przyprawa)
-
-
koper włoski (jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
kurkuma (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
limonka (jako przyprawa)
-
-
Makaron konjac (shirataki)
-
-
1 porcja
ikona faza I
20g (1 łyżka + 1 łyżeczka)
ikona faza I
-
-
mięta (jako przyprawa lub do picia)
-
-
-
-
-
-
musztarda (jako przyprawa)
-
-
nori (wodorosty) (w arkuszach, jako przyprawa)
-
-
ocet (jako przyprawa)
-
-
ogórki konserwowe (w fazach A,P i C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
olej parafinowy (nie wolno podgrzewać bo staje się toksyczny!)
-
ikona faza I
olej rzepakowy
1 łyżeczka
ikona faza I
1 łyżeczka
ikona faza I
1 łyżeczka
ikona faza I
oregano (przyprawa)
-
-
-
-
otręby orkiszowe (zamiennik dla otrębów pszennych)
1 łyżka
-
3 łyżki (w fazie A - tylko 2 łyżki)
-
1 łyżka
-
papryka słodka (jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
pieprz biały (przyprawa)
-
-
pietruszka (natka) (w fazach A, P i C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
por
-
-
proszek do pieczenia (jako przyprawa)
-
-
protifar (białko w proszku) (jako przyprawa, zamiennik dla skrobi)
maks. 15 doz dziennie (1 doza = 2,5g)
-
-
-
-
-
-
-
rozmaryn (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
sardynki (w wodzie)
-
-
-
-
schweppes light (jako przyprawa)
-
-
-
-
ser żółty odchudzony (7%)
60g
ikona faza I
serek topiony bez tłuszczu
-
-
sezam (ziarna) (jako przyprawa)
-
-
skórka z cytryny (jako przyprawa)
-
-
skórka z pomarańczy (jako przyprawa)
-
-
30g (2 łyżki stołowe)
ikona faza I
nie przekraczać 23 tabletek (na 70 kg masy ciała) dziennie
-
sojowe kotlety (suszone, do namaczania)
50g tygodniowo
ikona faza I
sojowe steki (na patelnię)
1 kotlet
-
sos sojowy (jako przyprawa)
-
-
2 łyżeczki
ikona faza I
sól (jako przyprawa, nienadużywać)
-
ikona faza I
stévia (jako przyprawa)
-
-
nie przejadać się!
-
szafran (przyprawa)
-
-
szalotka (w fazach A, P i C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
szczypiorek (w fazach A, Pi C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
nie przejadać się!
-
-
-
tabasco (przyprawa)
-
-
-
-
trawa cytrynowa (jako przyprawa)
-
-
tuńczyk świeży (świeży i w sosie własnym)
-
-
tymianek (przyprawa)
-
-
wanilia (przyprawa - świeża albo w proszku)
-
-
wasabi (jako przyprawa)
-
-
wino białe wytrawne (jako przyprawa)
6 łyżek (do odparowania)
ikona faza I
wino czerwone wytrwne (jako przyprawa)
6 łyżek (do odparowania)
ikona faza I
-
-
-
-
ziele angielskie (przyprawa)
-
-
zioła prowansalskie (przyprawa)
-
-
żelatyna (jako przyprawa)
-
-
żurawina świeża (jako przyprawa)
-
-
III - faza utrwalenia
nazwa produktu
porcja dzienna
tolerowane
agar-agar (jako przyprawa, zamiennik żelatyny)
-
-
-
-
1 porcja*
-
anchois (jako przyprawa)
-
-
anyż (przyprawa)
-
-
1 porcja*
-
aromaty (jako przyprawa)
-
-
bazylia (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
1 porcja*
-
-
-
-
-
-
-
1 porcja*
-
2 razy w tygodniu**
-
1/2 kostki
-
-
-
bulion wołowy odtłuszczony (jako przyprawa)
-
-
1 porcja
ikona faza I
30g
-
cebula (w fazie A, P i C tylko jako przyprawa - czyli 1/2 średniej cebulki)
-
-
chili (w proszku) (przyprawa)
-
-
chrzan (korzeń) (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
curry (przyprawa)
-
-
cynamon (przyprawa)
-
-
cytryna (jako przyprawa)
-
-
-
-
drożdże (jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
estragon (przyprawa)
-
-
-
-
gazpacho (gotowiec z kartonika lub słoika)
1 szklanka
-
-
-
goździki (przyprawa)
-
-
1 porcja*
-
2 razy w tygodniu**
-
groszek cukrowy (młody w strączkach)
-
-
groszek zielony (świeży / mrożony)
2 razy w tygodniu**
-
1 porcja*
-
-
-
harissa (przyprawa)
-
-
-
-
imbir (przyprawa)
-
-
-
-
1 porcja*
-
1 porcja*
-
jagody goji
2 łyżeczki w PW, 1 łyżeczka inne fazy
-
-
-
1 porcja*
-
2 razy w tygodniu
-
-
-
-
-
-
-
kapary (jako przyprawa)
-
-
-
-
kardamon (przyprawa)
-
-
karob odtłuszczony (jako przyprawa, zamiennik kakao)
1 łyżeczka
ikona faza I
2 razy w tygodniu**
-
kawa rozpuszczalna (jako przyprawa)
-
-
ketchup dietetyczny (jako przyprawa)
2 łyżeczki
ikona faza I
1 porcja*
-
kminek (przyprawa)
-
-
kolendra (przyprawa)
-
-
koncentrat pomidorowy (jako przyprawa)
1/2 łyżeczki w A, P i C, w innych do woli
-
-
-
koper (jako przyprawa)
-
-
koper włoski (jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
1 porcja*
-
-
-
kurkuma (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
limonka (jako przyprawa)
-
-
1 porcja*
-
2 razy w tygodniu**
-
Makaron konjac (shirataki)
-
-
1 porcja*
-
1 porcja*
-
1 porcja*
-
1 porcja
ikona faza I
20g (1 łyżka + 1 łyżeczka)
ikona faza I
1 porcja
-
-
-
mięta (jako przyprawa lub do picia)
-
-
1 porcja*
-
-
-
-
-
-
-
musztarda (jako przyprawa)
-
-
1 porcja*
-
nori (wodorosty) (w arkuszach, jako przyprawa)
-
-
ocet (jako przyprawa)
-
-
ogórki konserwowe (w fazach A,P i C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
olej parafinowy (nie wolno podgrzewać bo staje się toksyczny!)
-
ikona faza I
olej rzepakowy
1 łyżeczka
ikona faza I
1 łyżeczka
ikona faza I
1 łyżeczka
ikona faza I
oregano (przyprawa)
-
-
1 porcja*
-
-
-
otręby orkiszowe (zamiennik dla otrębów pszennych)
1 łyżka
-
3 łyżki (w fazie A - tylko 2 łyżki)
-
1 łyżka
-
1 porcja*
-
papryka słodka (jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
pieprz biały (przyprawa)
-
-
pietruszka (natka) (w fazach A, P i C tylko jako przyprawa)
-
-
1 porcja*
-
2 razy w tygodniu**
-
-
-
por
-
-
proszek do pieczenia (jako przyprawa)
-
-
protifar (białko w proszku) (jako przyprawa, zamiennik dla skrobi)
maks. 15 doz dziennie (1 doza = 2,5g)
-
-
-
-
-
-
-
rozmaryn (przyprawa)
-
-
-
-
2 razy w tygodniu**
-
-
-
-
-
-
-
sardynki (w wodzie)
-
-
-
-
2 razy w tygodniu
-
schweppes light (jako przyprawa)
-
-
-
-
ser żółty odchudzony (7%)
60g
ikona faza I
1 porcja***
-
ser żółty twardy (np. gruyère)
1 porcja***
-
serek topiony bez tłuszczu
-
-
1 porcja***
-
sezam (ziarna) (jako przyprawa)
-
-
skórka z cytryny (jako przyprawa)
-
-
skórka z pomarańczy (jako przyprawa)
-
-
30g (2 łyżki stołowe)
ikona faza I
nie przekraczać 23 tabletek (na 70 kg masy ciała) dziennie
-
2 razy w tygodniu
-
sojowe kotlety (suszone, do namaczania)
50g tygodniowo
ikona faza I
sojowe steki (na patelnię)
1 kotlet
-
sos sojowy (jako przyprawa)
-
-
2 łyżeczki
ikona faza I
sól (jako przyprawa, nienadużywać)
-
ikona faza I
stévia (jako przyprawa)
-
-
nie przejadać się!
-
szafran (przyprawa)
-
-
szalotka (w fazach A, P i C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
szczypiorek (w fazach A, Pi C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
nie przejadać się!
-
-
-
1 porcja*
-
tabasco (przyprawa)
-
-
-
-
trawa cytrynowa (jako przyprawa)
-
-
1 porcja*
-
tuńczyk świeży (świeży i w sosie własnym)
-
-
tymianek (przyprawa)
-
-
2 razy w tygodniu
-
wanilia (przyprawa - świeża albo w proszku)
-
-
wasabi (jako przyprawa)
-
-
wino białe wytrawne (jako przyprawa)
6 łyżek (do odparowania)
ikona faza I
wino czerwone wytrwne (jako przyprawa)
6 łyżek (do odparowania)
ikona faza I
-
-
-
-
ziele angielskie (przyprawa)
-
-
2 razy w tygodniu**
-
2 razy w tygodniu**
-
-
-
żelatyna (jako przyprawa)
-
-
żurawina świeża (jako przyprawa)
-
-
IV Faza stbilizacji: IV - proteinowy czwartek
nazwa produktu
porcja dzienna
tolerowane
agar-agar (jako przyprawa, zamiennik żelatyny)
-
-
-
-
anchois (jako przyprawa)
-
-
anyż (przyprawa)
-
-
aromaty (jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
bulion wołowy odtłuszczony (jako przyprawa)
-
-
30g
-
cebula (w fazie A, P i C tylko jako przyprawa - czyli 1/2 średniej cebulki)
-
-
chili (w proszku) (przyprawa)
-
-
chrzan (korzeń) (przyprawa)
-
-
curry (przyprawa)
-
-
cynamon (przyprawa)
-
-
cytryna (jako przyprawa)
-
-
-
-
drożdże (jako przyprawa)
-
-
estragon (przyprawa)
-
-
-
-
gazpacho (gotowiec z kartonika lub słoika)
1 szklanka
-
goździki (przyprawa)
-
-
-
-
harissa (przyprawa)
-
-
-
-
imbir (przyprawa)
-
-
-
-
jagody goji
2 łyżeczki w PW, 1 łyżeczka inne fazy
-
-
-
-
-
kapary (jako przyprawa)
-
-
kardamon (przyprawa)
-
-
kawa rozpuszczalna (jako przyprawa)
-
-
ketchup dietetyczny (jako przyprawa)
2 łyżeczki
ikona faza I
kminek (przyprawa)
-
-
kolendra (przyprawa)
-
-
koncentrat pomidorowy (jako przyprawa)
1/2 łyżeczki w A, P i C, w innych do woli
-
-
-
koper (jako przyprawa)
-
-
koper włoski (jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
kurkuma (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
-
-
limonka (jako przyprawa)
-
-
Makaron konjac (shirataki)
-
-
-
-
mięta (jako przyprawa lub do picia)
-
-
-
-
-
-
musztarda (jako przyprawa)
-
-
nori (wodorosty) (w arkuszach, jako przyprawa)
-
-
ocet (jako przyprawa)
-
-
ogórki konserwowe (w fazach A,P i C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
olej parafinowy (nie wolno podgrzewać bo staje się toksyczny!)
-
ikona faza I
olej rzepakowy
1 łyżeczka
ikona faza I
1 łyżeczka
ikona faza I
oregano (przyprawa)
-
-
-
-
otręby orkiszowe (zamiennik dla otrębów pszennych)
1 łyżka
-
3 łyżki (w fazie A - tylko 2 łyżki)
-
1 łyżka
-
papryka słodka (jako przyprawa)
-
-
-
-
pieprz biały (przyprawa)
-
-
pietruszka (natka) (w fazach A, P i C tylko jako przyprawa)
-
-
proszek do pieczenia (jako przyprawa)
-
-
protifar (białko w proszku) (jako przyprawa, zamiennik dla skrobi)
maks. 15 doz dziennie (1 doza = 2,5g)
-
-
-
-
-
rozmaryn (przyprawa)
-
-
-
-
-
-
sardynki (w wodzie)
-
-
-
-
schweppes light (jako przyprawa)
-
-
serek topiony bez tłuszczu
-
-
skórka z cytryny (jako przyprawa)
-
-
skórka z pomarańczy (jako przyprawa)
-
-
nie przekraczać 23 tabletek (na 70 kg masy ciała) dziennie
-
sos sojowy (jako przyprawa)
-
-
sól (jako przyprawa, nienadużywać)
-
ikona faza I
stévia (jako przyprawa)
-
-
nie przejadać się!
-
szafran (przyprawa)
-
-
szalotka (w fazach A, P i C tylko jako przyprawa)
-
-
-
-
szczypiorek (w fazach A, Pi C tylko jako przyprawa)
-
-
nie przejadać się!
-
-
-
tabasco (przyprawa)
-
-
-
-
trawa cytrynowa (jako przyprawa)
-
-
tuńczyk świeży (świeży i w sosie własnym)
-
-
tymianek (przyprawa)
-
-
wanilia (przyprawa - świeża albo w proszku)
-
-
wasabi (jako przyprawa)
-
-
-
-
-
-
ziele angielskie (przyprawa)
-
-
-
-
żelatyna (jako przyprawa)
-
-

* jedna porcja wybranych owoców dziennie
** 2 razy w tygodniu wybrane produkty skrobiowe
*** 1 porcja dzienne wybranego sera żółtego (twardego) lub topionego

Facebook logo

przepisy wg pory dnia

przepisy wg faz diety

przepisy wg produktów

przepisy wg rodzaju

REKLAMA


Osób online: 4

Stań się obywatelem Dukanii i dziel się swoimi, sprawdzonymi przepisami z innymi mieszkańcami królestwa. Dukański, bezpłatny paszport otrzymasz w kilka minut!

Aby stać się obywatelem – zarejestruj się!

Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.
PR © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.
Regulamin | Polityka prywatności | Zaloguj się | stat.4.pl